Vijf jaar Bam, een verhaal van impact en connectie

In 2020 viel de eerste Bam in de bussen – misschien ook al in die van jou. Zo wilden we als  beroepsorganisatie breder communiceren, extra info tot bij onze leden krijgen en bruggen bouwen met zorgverstrekkers en -instellingen, en met stakeholders in de sector. We konden dingen echt in beweging zetten. Vijf jaar later kijken we terug op heel wat boeiende interviews en zetten we enkele hoogtepunten in de kijker.

#1: Een vliegende start

Bam zag het levenslicht met toenmalig minister Maggie De Block op de cover. Zij verleende haar medewerking aan ons eerste nummer, onder meer met het heuglijke nieuws dat het budget voor de dringende geneeskundige hulpverlening (DGH) verdriedubbelde. We hadden het ook over de nood aan maatschappelijke solidarisering om de toegang tot de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk te houden. Een thema dat nog steeds even actueel is, zo toonde Bam #18 aan, waarin we dit terug aanhaalden in ons memorandum.

#2: Eerste wetgeving in Brussel

In nummer twee zetten we de kracht van samenwerking en de nood aan echte trekkers in de kijker. Met voormalig kabinetsmedewerker Luc Detavernier hadden we het over de oprichting van de permanente overlegcommissie voor het niet-dringend patiëntenvervoer. Belgambu leidde een technische werkgroep binnen de Brusselse commissie en kwam tot een consensus over een voorstel van erkenningsnormen voor het niet-dringend patiëntenvervoer. Met Detavernier mee aan de tafel kwam er zo voor het eerst Brusselse wetgeving omtrent het niet-dringend patiëntenvervoer uitgevoerd in een ziekenwagen of ‘lichte’ ziekenwagen (Véhicule Sanitaire Léger of VSL). Ook de situatie in Wallonië brachten we in deze editie in kaart. Daar herneemt Robert Javaux van het kabinet van minister Yves Coppieters nu het werk, twee legislaturen later. We hebben er vertrouwen in dat hij het dossier zal landen.

#4: Veel potentieel, helaas onbenut

Regelmatig rijzen interessante opportuniteiten op voor de sector. Helaas wordt er niet altijd iets mee gedaan. Zo hadden we het in Bam #4 over het EFRO 1305-project rond het uitwerken van een centraal dynamisch mobiliteitsplatform. Onder meer voor Belgambu was het duidelijk dat dit een meerwaarde zou zijn voor zowel de sector als de patiënten. Jammer genoeg liet men toen de kans liggen om iets te betekenen voor de sector.

#5: Samen voor betere zorg

In onze vijfde editie schoof Margot Cloet van Zorgnet-Icuro mee aan tafel. Nadien bespraken we meermaals elementen met Zorgnet-Icuro waar allebei onze sectoren een impact op hebben. Met kwalitatieve zorg voor de patiënt centraal en altijd in dialoog.

#7: Groen licht voor beroepskwalificaties

Elke sector kent zijn cowboys. Door officiële vereisten aan het beroep van ambulancier niet-dringend patiëntenvervoer te verbinden, willen we de sector verder professionaliseren. Belgambu was een drijvende kracht om onder begeleiding van onderwijsadviseur Inge Biot beroepskwalificaties op te stellen voor eventhulpverleners, ambulanciers niet-dringend patiëntenvervoer en hulpverleners-ambulanciers. Een ontwikkelingscommissie van de onderwijskoepels stelde de opleidingsprofielen op basis van de beroepskwalificaties op en in 2024 gingen de eerste opleidingen voor ambulancier niet-dringend patiëntenvervoer aan de CVO’s van start. Een mooi resultaat van vele jaren werk. We wisten ook Frank Lippens te strikken. Met veertig jaar expertise op diverse niveaus blijft zijn brede blik op de sector een meerwaarde voor zowel de sector als Belgambu. Dat hij ook in Bam #18 over de grijze zone van DNR-codes zijn visie wilde delen, maakt ons trots.

#11: Medical first responders

In nummer elf lieten we ons licht schijnen op de medical first responders. Na een studie van een jaar presenteerde professor Marc Sabbe van het UZ Leuven zijn bevindingen over dit concept: veel potentieel, maar nog enkele te nemen hordes. We zijn blij te melden dat het concept nu verder onderzocht zal worden als Citizen Science-project binnen de KU Leuven. Met verdere wetenschappelijke onderbouwing zijn we overtuigd van de complementariteit binnen de dringende geneeskundige hulpverlening.

#12: Krachten bundelen met de nefrologen

Sommige patiënten verdienen extra aandacht en een aangepaste benadering. Denk bijvoorbeeld aan dialysepatiënten, die vaak naar het ziekenhuis moeten voor hun behandeling. Hierover ging Belgambu in dialoog met de NBVN en de GNFB, respectievelijk de Vlaamse en de Waalse beroepsvereniging voor nefrologen. Dat zette dingen in beweging. Op 24 oktober waren Belgambu-voorzitter Kenneth Arkesteyn en Frank Lippens gastsprekers op de Herfstmeeting van de NBVN met een uiteenzetting over de actuele situatie en de uitdagingen binnen het niet-dringend patiëntenvervoer.

#15: Een sterker en geïntegreerd zorglandschap

We zijn dankbaar dat we voor Bam #15 in gesprek konden gaan met onze vorige en huidige minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke. Sinds zijn aanstelling in 2020 zette hij belangrijke stappen voor de dringende geneeskundige hulpverlening, met op financieel vlak een verdrievoudiging van de budgetten. Het doel? Zorgkwaliteit verhogen en een hervorming in de diepte voorbereiden. De minister zijn respect voor de hulpverlener-ambulancier is groot. Hij ziet het beroep als de onmisbare schakel voor geïntegreerde zorg. Met acties op korte tijd en een langetermijnvisie zijn we benieuwd naar wat de komende jaren onder zijn ministerschap zal bewegen in ons domein.

#18: Onze wensen voor de sector

Nadat we in Bam #17 enkele vragen over onze sector voorlegden aan alle politieke partijen, wilden we hen in dit nummer inspireren om verdere stappen te zetten richting professioneel, kwalitatief en duurzaam patiëntenvervoer. We kregen alvast een positief advies op onze vraagstelling vanuit de Federale Raad voor de paramedische beroepen. Weer een stap in de goede richting om de technische prestaties van ambulanciers niet-dringend patiëntenvervoer uit te breiden.

#19: Gevoelige thema’s op tafel

Als deze bloemlezing van vijf jaar Bam ons één ding leert, is het dat Belgambu niet bang is om complexe en delicate thema’s bloot te leggen. De vorige Bam is er een sprekend bewijs van. We kregen aanmoedigende feedback op onze uitvoerige beschouwing van het beleid – of het gebrek eraan – rond DNR-codes. Dit thema op de agenda zetten en de sector handvatten geven om er iets mee te doen vat de bestaansreden van Bam perfect samen. En als we de conclusie uit het voorwoord van Bam #19 nog even mogen herhalen: “Als we door dit initiatief één patiënt helpen zijn laatste wens te vervullen, dan is onze opzet geslaagd.”

Belgambu op de barricades

Misschien las je in Bam #12 ook over de Duurzaamheidsdagen, een ludieke actie om de onhoudbare tarifering voor het patiëntenvervoer aan te kaarten. Het was de eerste – en voorlopig enige – keer in elf jaar Belgambu dat we op de barricades gingen staan. Als je enkel schreeuwt als het echt nodig is, draagt je stem veel verder.