/ 01/03/2021
Ambulancedienst Beerse
In goede handen bij Ambulancedienst Beerse
In welke domeinen is je organisatie actief?
Onze organisatie focust op het dringend patiëntenvervoer, aangestuurd via de noodcentrale 112. In de beginjaren deden we ook niet-dringende ritten. Toen de kostenstructuur daar teveel onder druk kwam te staan, besloten we ons voortaan enkel op het dringend patiëntenvervoer toe te leggen.
Over hoeveel en welk type patiëntenvoertuigen beschikt je organisatie?
Er staat altijd één voertuig klaar om onmiddellijk uit te rukken. Daarnaast hebben we een reservevoertuig. Momenteel wordt er een nieuwe ambulance omgebouwd voor ons. Die wordt dan ingezet voor de onmiddellijke uitruk en het huidige primaire voertuig wordt reserve. Ons voertuig komt van bij Visser uit Leeuwarden in Nederland en zal een Delfis ambulance zijn. Net zoals onze andere ambulances. Je ziet deze voertuigen in ons land niet zoveel rijden. Nochtans zijn er een aantal voordelen. De binnenkant is afgewerkt in ABS materiaal, in tegenstelling tot klassieke ambulances met een houten inrichting. Dat betekent minder gewicht, maar vooral een veiliger interieur.
Wie of wat is je organisatie en waar staat ze voor? Beschrijf je organisatie?
Ambulancedienst Beerse vzw is in 1973 opgericht, door enkele mensen van Beerse. We bestaan dus bijna 50 jaar. In de jaren 70 richtten we de organisatie op met als doel mensen in nood te helpen. Ons team bestaat momenteel uit twee personeelsleden en een hele groep van 40 gemotiveerde vrijwilligers. Daarvan is twee derde ambulancier en één derde verpleegkundige. We rijden voornamelijk in Beerse, Vosselaar, Merksplas, Rijkevorsel en Lille. Is er in een van de omliggende gemeentes een ambulance op interventie, dan springen we daar uiteraard ook bij.
Wat maakt jouw organisatie anders dan andere aanbieders?
Onze voertuigen zijn beter uitgerust dan de standaard vereisten. Dat motiveert onze medewerkers ook. Ze kunnen op elk moment echt de hulp bieden die ze willen, met het nieuwste materiaal om zo de beste zorg aan de patiënt te kunnen geven. Meestal rijdt een verpleegkundige mee met de ambulance. Zo kunnen we een nog betere zorg bieden als dat nodig is.
Waarom ben je lid van Belgambu?
Belgambu komt op voor onze belangen. Momenteel zijn ze vooral pijnpunten in het niet-dringend patiëntenvervoer aan het oplossen, maar enkele jaren geleden lag de focus net op de dringende geneeskundige hulpverlening (112). Ze voelen aan waar de nood het hoogst is en gaan daar aan de slag. Als we problemen of vragen hebben, kunnen we ook bij hen terecht. Ze zijn vrij vlot bereikbaar en sturen ons de goede richting uit.